”Uusmaa Suomen kruunussa on helmi kirkkahin”

Uusimaa on Suomen helmi, lauletaan maakuntalaulussa vuodelta 1912. Metropolimaakunta onkin valtakunnallisesti vahva elinkeinoelämän, kulttuurin ja korkean osaamisen keskus. Tänä päivänä Uusimaa on myös vahvasti kansainvälinen maakunta.

Monimuotoisuus on seutumme rikkaus. Meiltä löytyy niin urbaania sykettä kuin saariston karua kauneutta ja maaseudun rauhaa.

Yleiskartta suomiKartasta avautuu klikkaamalla suurempi versio.

Uudistuksessa ovat 26 kunnan lisäksi mukana Uudenmaan liitto, perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon yhteistoiminta-alueet, sairaanhoitopiiri, erityishuoltopiiri, pelastuslaitos, osa ELY-keskuksen toiminnoista sekä aluehallintovirasto. Nykyiset TE-toimistot ovat siirtymässä pääkaupunkiseudun kuntayhtymään, johon liittyminen on vapaaehtoista muille Uudenmaan kunnille.

Melkein joka kolmas suomalainen on uusmaalainen

Uudenmaan alueella asuu 1,6 miljoonaa ihmistä eli noin 30 prosenttia Suomen väestöstä. Ennusteen mukaan uusmaalaisten määrä lähenee vuonna 2035 jo kahta miljoonaa.

Asukastiheys on eurooppalaista tasoa. Kunnista suurin on yli puolen miljoonan asukkaan Helsinki. Pienimmissä kunnissa on noin 2 000 asukasta.

Väestön ikärakenne on muuta maata ja Euroopan alueita edullisempi, alle 40-vuotiaiden työikäisten osuus on Uudellamaalla erityisen korkea.

Helsinki ympäristöineen on muuttoliikkeen ansiosta yksi Euroopan nopeimmin kasvavista kaupunkiseuduista. Alueelle muutetaan työpaikkojen ja monipuolisen koulutustarjonnan vuoksi. Keskimäärin uusmaalaiset ovatkin nuoria ja korkeasti koulutettuja.

Seudun vahvuuksia ovat tukkukauppa, rahoitus- ja vakuutuspalvelut sekä tietointensiiviset yrityspalvelut. Hyvien liikenneyhteyksien sekä laadukkaan tietoliikenteen ansiosta Suomessa toimivasta ulkomaisesta yritystoiminnasta kaksi kolmasosaa on keskittynyt Uudellemaalle.

Metropolimaakunta pähkinänkuoressa