Aikataulun tavoitteena sujuva siirtymä uuteen maakuntaan 1.1.2021

Aikataulu

Pääministeri Juha Sipilä antoi kesäkuussa 2018 eduskunnassa pääministerin ilmoituksen, että uudet maakunnat aloittavat toimintansa 1. tammikuuta 2021. Näin alkuperäistä aikataulua muutettiin siten, että valmistelu jatkuu vielä vuoden 2020 ajan.

Uudenmaan sote- ja maakuntauudistusta valmisteleva Uusimaa 2019 -hanke jatkaa työtään saatua lisäaikaa hyödyntäen. Aikataulumme tavoitteena on sujuva siirtyminen uuteen maakuntaan vuoden 2021 alussa.

Voit lukea uudistuksen valtakunnallisesta aikataulusta tarkemmin Alueuudistus.fi-sivustolta.

» Alueuudistus.fi: Aikataulu


Valmistelun eteneminen Uudellamaalla

Aikataulu päivitetty 14.12.2018

» Aikataulu pdf-muodossa


Uusi maakunta rakentuu kolmessa vaiheessa

Parhaillaan on käynnissä uudistuksen esivalmisteluvaihe. Esivalmistelussa eli Uudenmaan liiton vetämässä Uusimaa 2019 -hankkeessa luodaan edellytyksiä tehtävien, henkilöstön ja omaisuuden siirtämiselle. Uudellamaalla esivalmistelu käynnistyi joulukuun alussa 2016.

Esivalmistelu jatkuu kunnes maakunnan toimintaa ohjaavat lait tulevat voimaan. Esivalmistelun päättyessä väliaikaishallinto aloittaa työnsä. Väliaikaishallinnon tehtävänä on valmistella muun muassa vuoden 2020 toiminta ja järjestää maakuntavaalit. Maakuntahallituksen päätöksen mukaisesti joitakin väliaikaishallinnon tehtäviä aloitetaan joustavasti jo esivalmisteluvaiheessa. Väliaikaishallinnosta käytetään myös nimitystä väliaikainen valmistelutoimielin (VATE).

Uusi maakuntavaltuusto järjestäytyy vaalien jälkeen ja valitsee maakuntahallituksen. Maakunnalle valitaan myös maakuntajohtaja ja muut ylimmät viranhaltijat. Maakuntasta tulee näin ollen toimivaltainen. Lisäksi ennen vuotta 2021 toteutetaan henkilöstön siirrot ja perustetaan tarvittavat maakuntakonsernin yksiköt.

Maakunta ryhtyy toteuttamaan laissa säädettyjä tehtäviään vuoden 2021 alussa, jolloin myös palvelujen järjestämisvastuu siirtyy maakunnalle. Silloin Uusimaa alkaa toteuttaa strategiaansa ja palvelulupaustaan. Sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapaus alkaa laajeta erillisen vaiheistuksen mukaisesti. 

Maakunnan ja sen palvelujen kehittäminen jatkuu vielä tulevinakin vuosina. Tavoitteena on, että Uusimaa on Euroopan paras alue elää ja toimia vuoteen 2030 mennessä.

Uudenmaan strategiakartta

Uudenmaan strategiakartta (avaa suuremmaksi klikkaamalla).