Sote- ja maakuntauudistuksella tavoitellaan parempia palveluja

Sote- ja maakuntauudistus on Suomen historian suurin hallinnon ja toimintatapojen uudistus. Maakunnille keskitetään sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen, aluehallinnon tehtävät sekä alueellisia palveluja. Hallituksen käynnistämällä uudistuksella on tarkoitus luoda Suomeen moderni ja kustannustehokas julkinen hallinto.

Tehokkailla toimintatavoilla pyritään säästämään verovaroja ja parantamaan asukkaiden tarvitsemien palvelujen laatua. Palveluja uudistetaan digitaalisiksi ja asiakaslähtöisiksi. Myös yritysten tarvitsemia palveluja keskitetään yhteen paikkaan.

Maakunnille siirtyy tehtäviä maakunnan liitoista, ELY-keskuksista, TE-toimistoista, aluehallintovirastoista ja kunnista. Lakiluonnosten mukaan maakuntien hoidettavaksi tulee 26 tehtäväalaa. Tehtävien perustana on selkeä työnjako kunnan, maakunnan ja valtion välillä.

Maakuntien asioista tulee päättämään vaaleilla valittu maakuntavaltuusto. Maakuntavaaleissa äänestämisestä tulee tärkeä vaikuttamisen kanava.

Uudenmaan muutoksen esivalmistelua johtavat maakuntauudistuksen muutosjohtaja Markus Sovala ja sote-muutosjohtaja Timo Aronkytö. He ovat aloittaneet tehtävissään joulukuun alussa 2016.


» Valtakunnallinen alueuudistus.fi-sivusto

» Sote-sanasto alueuudistus.fi -sivustolla