Uutiset


12.6.2018

Uusimaa pilotoi digitukea – Apua sähköisten palveluiden käyttämiseen

Verkkoklinikka, kuva Seija EloUusimaa on valittu pilottimaakunnaksi valtakunnallisen digituki-toimintamallin kehittämiseen. Maakunnassa testataan, miten valtiovarainministeriön muodostama digituki-malli toimii käytännössä. 

Digituki-toiminnassa autetaan konkreettisella tavalla heitä, jotka eivät pysty tai osaa käyttää sähköisiä palveluita tai laitteita. Tukipalvelua annetaan esimerkiksi puhelimella, henkilökohtaisesti asiointipisteissä tai koulutuksina. 

–Tulevaisuudessa palvelut sähköistyvät yhä enemmän, joten on tärkeää luoda valmiuksia ja opettaa asukkaita uuteen, osallisuusvalmistelija Lilli Väisänen sanoo.

Tuki toimii näin tärkeänä osana nopeasti digitalisoituvaa yhteiskuntaa ja ylläpitää mahdollisuuksia tasavertaiseen asiointiin ja osallistumiseen. Yksi maakuntauudistuksen tavoitteista on sähköisten palveluiden laajentaminen, joten myös tukea palveluiden käyttöön tarvitaan enemmän.

Pilotin aikana arvioidaan tuen tarvetta ja kootaan tuottajien verkosto

Pilottiin osallistuvat alueet kartoittavat asukkaiden tarpeita ja suunnittelevat alueellisen verkoston digituen tuottamiselle. Tehtävänä on myös varmistaa, että asukkaat löytävät tukipalveluiden äärelle.

Uusimaa 2019 -hankkeessa digitukea edistetään kolmen valmistelualueen yhteistyönä: mukana on osallisuus- ja integraatiovalmistelijoita sekä ICT-asiantuntijoita.

Pilotoinnin aikana arvioidaan verkoston toimivuutta ja resurssien riittävyyttä. Tietojen perusteella toimintaa kehitetään siten, että digituen tehtävät ja vastuut ovat selkeitä ja toimivia. Pilottihanke kestää vuoden 2019 loppuun asti.

Pilottimaakuntien lisäksi digitukea kehittää Väestörekisterikeskus, joka tukee tuottajia ja koordinoi valtakunnallisesta työtä.

Mukana viisi aluetta

Maakuntapilottiin haki yhdeksän maakunnan liittoa ja yksi sairaanhoitopiiri – pilottialueiksi niistä valittiin viisi. Uudenmaan lisäksi mukana ovat Lapin sairaanhoitopiiri, Pohjanmaan liitto, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto ja Pohjois-Pohjanmaan liitto. Pilotit kattavat noin 2,6 miljoonaa suomalaista.

Valintaperusteina alueille oli toiminnan laajuus, resurssien riittävyys ja mahdollisuus kehittää toimintaa koko pilottijakson ajan. Uudenmaan alueellisina erityispiirteinä huomioitiin muun muassa väestöntiheys, kaksikielisyys ja kansainvälisyys.

Lisätietoja

Lilli Väisänen, osallisuus- ja sote-keskusvalmistelija

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi