Uutiset


24.1.2019

Uudellamaalla tavoitellaan ennakointikyvykästä maakuntaorganisaatiota

Hiihtäjät-ja-auringonlasku-talvella

Uusimaa 2019 -hankkeessa on rakennettu maakuntaorganisaation ennakointimalli, joka tukee strategista johtamista.

Uudestamaasta muodostetaan maakuntaa, joka katsoo rohkeasti eteenpäin ja uskaltaa tarttua tilaisuuksiin. Vahvan ennakointityön tuloksena maakunta pystyy myös varautumaan muutosilmiöihin. Ennakointikyvykäs maakunta tarvitsee toimintamalleja ja työkaluja, joiden avulla se havaitsee ympäristönsä muutosilmiöt ja pystyy reagoimaan niihin joustavasti. Kyse on sekä maakunnan omasta organisaatiokulttuurista että koko Uudenmaan alueellisesta kehittämisestä.

Ennakoiva organisaatiokulttuuri ja -rakenne sekä yhteinen ennakointityö auttavat luotaamaan tulevaisuuden mahdollisuudet ja uhat. Maakunnan hallinnollisten prosessien tulee olla kunnossa, jotta sen työntekijöillä ja sidosryhmillä on mahdollisuudet kerätä tietoa kehityssuunnista ja analysoida havaintojaan.

– Rakensimme Uusimaa 2019 -hankkeessa ennakointimallin, joka havainnollistaa eri tapoja päästä kohti tavoitetta eli ennakointikyvykästä maakuntaa, ennakoinnin erityisasiantuntija Liisa Hyttinen kertoo.

Ennakointimalli sisältää maakunnan kontekstissa ennakointitoiminnan ja -tiedon määrittelyä sekä havaintoja ennakointityön suhteesta maakuntastrategiaan. Lisäksi ennakointimallissa esitellään muun muassa vaihtoehtoja strategiseen ennakointiin.

» Syvenny aiheeseen: Maakunnan ennakointimalli (pdf)

Hyttisen mukaan ennakointimallin rakentaminen kirkasti kaksi kokonaisuutta, joihin paneudutaan lisää maakuntavalmistelun jatkuessa.

Ensiksi on suunniteltava ja jalkautettava prosessit, joilla maakunnan toimialat ennakoivat oman alansa muutoksia. Toiseksi on mietittävä, miten maakunta organisaationa on ennakointikyvykäs. Näitä töitä tehdään tiiviisti eri toimialojen kanssa.

» Lue lisää ennakoinnin verkkosivulta

Ota yhteyttä!

Liisa Hyttinen
Markus Pauni
Ennakoinnin erityisasiantuntija
Hankejohtaja, strategia
liisa.hyttinen@uusimaa2019.fi
markus.pauni@uusimaa2019.fi
040 730 9551050 439 5612


Palaa otsikoihin | 1 Kommentti | Kommentoi