Uutiset


31.8.2018

Palveluntuottajien ohjausmallien kehittäminen hyödyttää myös kuntia

Puistonpenkillä. Kuva Tuula Palaste

Sote-palvelujen järjestämisen valmistelussa on alkusyksyn aikana jatkettu palveluntuottajien ohjaustapojen kehittämistä. Sote-järjestämisen koordinaatiojohtaja Tiina Mäki esitteli järjestämistoiminnon valmistelua suurten kaupunkien terveysjohtajien tapaamisessa 23. elokuuta. Tapaamista isännöi Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimi.

Maakuntavalmistelijoiden viesti yleisölle oli, että valmistelusta on hyötyä myös nykyisille sote-palveluista vastaaville organisaatioille.

– Haastavasta tilanteesta huolimatta maakuntavalmistelussa jatketaan palveluntuottajien ohjaustapojen mallintamista ja kokeilua, sillä kehitystyötä voi hyödyntää kunnissa riippumatta siitä, mitä sote-uudistuksessa tapahtuu, Mäki kertoi.

Valmistelussa on esimerkiksi yksilöity palveluntuotannon ohjauksen keinot. Tavoitteena on parantaa tietojohtamista ja lisätä palvelujen vaikuttavuutta. Sote-järjestäjä tekee myös yhteistyötä sote-liikelaitoksen valmistelun kanssa, jotta palvelukokonaisuutta opitaan ohjaamaan mahdollisimman laajasti. Työ on valtakunnallisesti ainutlaatuista.

Konkreettisena keinona maakuntavalmistelijoiden esityksestä nousi esille palvelusetelin käytön laajentaminen sote-keskuksiin. Palveluseteli on jo kunnille tuttu väline, ja se mahdollistaa hallitun siirtymän kohti valinnanvapautta.

– Liikelaitoksen ohjaus vaatii vahvaa osaamista, tietojärjestelmiä ja tiedolla johtamista. Myös tavoitteiden ja mittareiden on oltava selkeitä, Tiina Mäki lisäsi.

> Maakuntavalmistelijoiden esitysmateriaali (pdf)

> Vieraile sote-järjestämisen sivuilla

Lisätietoja:

Tiina Mäki, sote-järjestämisen koordinaatiojohtaja
040 675 1230


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi