Uutiset


5.10.2017

Nuoret päättivät: maakunnan nuorisovaltuustoon 40 paikkaa

Nuorisovaltuuston aloitustapaaminen

Uudenmaan maakunnan nuorisovaltuuston eli tuttavallisesti manun aloitustapaaminen pääsi linjaamaan maakunnan nuorisovaltuuston käynnistämisestä ja toiminnasta. Keskiviikon tapaamisessa oli mukana parikymmentä uusmaalaisten kuntien ja kaupunkien nuorisovaltuutettua.

Tapaaminen oli osa Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton Maakunnallisten nuorisovaltuustojen perustamis- ja kehittämishanketta. Uusimaa on yksi kolmesta hankkeeseen osallistuvasta pilottimaakunnasta.

Taustalla on esitys maakuntalaista, joka velvoittaisi maakunnat perustamaan nuorisovaltuustot. Uudellamaalla nuoret halutaan tunnistaa erityisryhmänä jo uudistuksen valmisteluvaiheessa, jossa määritellään muun muassa tulevan maakunnan palvelulupausta ja strategiaa.

Uudenmaan nuorisovaltuustoon 13−20-vuotiaita valtuutettuja

Aloitustapaamisessa nuoret päättivät, että Uudenmaan manun valtuutetut ovat 13−20-vuotiaita. Kokouspaikkana on Helsinki hyvien joukkoliikenneyhteyksiensä vuoksi, mutta manu kokoustaa kahdesti vuodessa pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Nuoret myös äänestivät mallista, joka määrittelee nuorisovaltuuston paikkamäärän ja paikkojen jakautumisen kuntien välillä. Maakuntalakiesityksen mukaan jokaisesta kunnasta on oltava edustus maakunnallisessa nuorisovaltuustossa.

Äänestyksessä valituksi tuli malli, jossa maakunnan nuorisovaltuustossa on 40 valtuutettua. Helsinki saa viisi paikkaa, Vantaa ja Espoo kummatkin kolme. Yli 30 000 asukkaan kunnat saavat kaksi valtuutettua ja tätä pienemmät kunnat yhden valtuutetun. Yhden valtuutetun kuntia on Uudellamaalla 15.

Käynnistämishankkeen tavoitteena on, että nuorisovaltuusto aloittaisi toimintansa vuoden 2018 alussa. Nuorisovaltuusto toimii väliaikaisen maakuntahallinnon alaisuudessa vuoden 2020 alkuun asti.

Hanke edistää nuorten osallisuutta ja vaikuttamistaitoja

Aloitustapaamisessa Nuva ry:n hankevastaavat Aleksi Koivisto ja Ainomaija Rajoo kertoivat hankkeen tarkoituksesta ja etenemisestä. Hankkeen tavoitteena on kehittää malli maakunnallisille nuorisovaltuustoille ja ottaa nuoret mukaan sote- ja maakuntauudistuksen valmisteluun. Samalla osallistuminen kehittää nuorten vaikuttamistaitoja.

Rajoon mukaan hankkeen keskiössä ovat myös kokeilut. Nyt etsitään parhaita malleja esimerkiksi kokouskäytännöille ja osallisuuden kehittämiselle. Kokemuksen karttuessa toimintatapoja voidaan myös muokata. Myöhemmin hanke kokoaa tulokset ja välittää tietoa parhaista toimintamalleista kaikille maakunnille.

− Nuorten osallisuus kiinnostaa nyt valtavasti kaikkia maakuntia, Koivisto summasi hankkeen saamaa vastakaikua eri puolita Suomea.

Terveys ja mielenterveys sekä joukkoliikenne tärkeitä aiheita nuorille

Aloitustapaamisen työpajaosuudessa nuoret pääsivät miettimään niitä aiheita, joita tuleva maakunnan nuorisovaltuusto voisi käsitellä. Nuoret saivat laittaa annettuja aihepiirejä tärkeysjärjestykseen. Tärkeimmiksi he nostivat nuorten terveyden ja mielenterveyden sekä joukkoliikenteen toimivuuden. Puhdas ympäristö, koulutus ja kulttuuri sekä kaupunkisuunnittelu seurasivat listalla näiden perässä.

Keskusteluissa nousi esiin, että nuorten mielestä aikuisten tuki monimutkaisen sote- ja maakuntauudistuksen ymmärtämisessä on tärkeää. Kuitenkin nuoret ovat valppaina vaikuttamisyrityksille: vaikka ohjausta tarvitaan, aikuisten rooli on määritettävä tarkasti, jotta päätösvalta säilyy nuorilla itsellään.Lisätietoja:

Inka Kanerva
Viestintäjohtaja
040 541 8308

Lue myös:

> Muutosblogi: Maakunta ei ole vain aikuisten – Maakunnalliset nuorisovaltuustot tuovat maakunnan lähelle nuoria

> Maakunnallisten nuorisovaltuustojen perustamis- ja kehittämishanke Nuva ry:n sivuilla.

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi