Uutiset


6.4.2018

Muutosjohtajat valiokunnissa: Ratkaisuja rahoituksen kysymyksiin on olemassa

Eduskunnan pylväät kuva Matti Björkman/Lehtikuva

Eduskunnan valiokunnissa 6. huhtikuuta kuultavina olleet muutosjohtajat Markus Sovala ja Timo Aronkytö arvioivat muistiossaan uudistuksen talouteen ja toteutukseen liittyviä esityksiä.

Muutosjohtajat ottavat kantaa maakuntien rahoitukseen liittyviin kysymyksiin, kuten Uudenmaan lisärahoituksen tarpeeseen maakunnan ensimmäisten vuosien osalta. Seuraavien vuosien rahoitusperusteet ovat Uudenmaan näkökulmasta ongelmalliset, mutta ne ehditään korjaamaan myöhemminkin, muistiossa arvioidaan.

Lisäksi monituottajamalliin siirtyminen aiheuttaa painetta menojen kasvulle. Maakunnan rahoitusvastuun piiriin on tulossa 600 000 uutta asiakasta ja asiakassiirtymä yksityisille palveluntuottajille on arvioitu alakanttiin.

− Olemme miettineet pienimmät ja helpoimmin toteutettavat muutokset valinnanvapauden käyttöönottoon ja esitimme mallimme tänään kahdessa eduskunnan valiokunnassa, Markus Sovala kertoo.

Muutosjohtajien mukaan menopainetta voidaan hillitä lisäämällä maakunnan päätösvaltaa. Maakuntaa ei voida pakottaa tilanteeseen, jossa se joutuu tekemään menoja lisääviä päätöksiä ilman varmuutta rahoituksen riittävyydestä.

− Asian ydin on maakuntavaltuuston vaikutusvallan turvaaminen. Se on tärkeää demokratian kannalta, mutta myös käytännöllinen tapa asteittaiselle siirtymälle monituottajamalliin. Esitämme, että maakuntavaltuustolle säädetään valta vaikuttaa siihen tahtiin, jolla yksityinen tuotanto otetaan mukaan valinnanvapauden toteuttamiseen, Sovala sanoo.

> Muutosjohtajien muistio: Sote- ja maakuntauudistusta koskevien esityksien arviointia talouden ja uudistuksen toteuttamisen näkökulmasta (pdf)

Lisätietoja:

Markus Sovala, muutosjohtaja
040 664 6091


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi