Uutiset


8.2.2019

Muutosjohtajat somessa: Valmistelulle tullee lisäaikaa – rahoitus taattava vuoden 2019 loppuun asti

Markus Sovalaja Timo Aronkytö. Kuva Anni Levonen

Uudenmaan muutosjohtajat Markus Sovala ja Timo Aronkytö pohtivat 8. helmikuuta julkaistussa sosiaalisen median päivityksessään uudistuksen askelkuvioita vuonna 2019.
Muutosjohtajat näkevät maakuntavaalien siirtyvän, jos eduskunta hyväksyy maakuntaa ohjaavat ydinlait, mutta niin sanottua Maku II
-lakipakettia ei ehditä hyväksyä. ”Maku kakkosessa” säädetään muun muassa pelastustoimen siirtymisestä maakunnan järjestämisvastuulle.

Muutosjohtajien mukaan syy vaalien lykkäytymiselle olisi poliittinen, ei juridinen. Monialainen maakunta ei ole pelkän maakuntalain pohjalta riittävän selkeä pohja vaaleille, he kirjoittavat.

Vaalien siirtyminen aiheuttaisi myös sen, että maakunnan toiminnan aloitus siirtyisi jälleen vuodella, vuoteen 2022. Uuden maakunnan poliittiselle päätöksenteolle pitää olla riittävästi aikaa ennen järjestämisvastuun siirtymistä maakunnalle. Toisaalta uudistuksen toimeenpanolle tulisi lisäaikaa.

Sovala ja Aronkytö kirjoittavat, että ydinlakien hyväksyminen ilman Maku II -pakettia avaa mahdollisuuden poliittiselle keskustelulle jo hyväksyttyjen lakien muuttamisesta. Maakuntavalmistelussa saatetaan joutua ”ristituleen” kunnes uusi hallitusohjelma on tiedossa.

Uusia suuntaviivoja vasta syksyllä?

Muutosjohtajien mielestä on selvää, että myös seuraava hallitus tekee sote-uudistuksen, jos lait eivät mene läpi tällä hallituskaudella. Uudistuksen keskeisiin piirteisiin tuskin tulisi muutoksia.

Koska hallitusneuvottelut voivat kestää aiempaa pidempään, hallitusohjelma ja varmuus uudistuksen jatkosta saatetaan saada vasta syksyllä.

Tämän vuoksi muutosjohtajilla on selkeä neuvo nykyiselle hallitukselle: maakuntavalmistelulle on annettava toimeksianto ja varmistettava valmistelun rahoitus vuoden 2019 loppuun asti. Näin valmistelutyö jatkuisi ilman keskeytyksiä maakuntien liitoissa ja valtakunnallisissa yhtiöissä.


040 664 6091

Timo Aronkytö
Sote-muutosjohtaja
timo.aronkyto@uusimaa2019.fi
@aronkyto
040 631 5011

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi