Uutiset


26.3.2018

Ministeriö Uudenmaan sote-palveluista: Hyvät lähtökohdat uudistukselle, mutta palveluiden yhdenmukaisuudessa on parannettavaa

ohjaamo

Sosiaali- ja terveysministeriön raportti maakunnan sote-tehtävien ja -kustannusten kehityksestä arvioi, että Uudenmaan väestöpohja, kattava oma tuotanto ja laaja yksityinen palvelutarjonta luovat hyvät edellytykset sote-uudistukselle. Maakunnan sisäisiin eroihin ja haavoittuviin väestöryhmiin on kuitenkin syytä kiinnittää huomiota.

Raportissa ehdotetaan, että Uudellamaalla kustannusten kasvua hillitään purkamalla päällekkäisiä palveluita sekä kehittämällä digipalveluiden ja ikäihmisten avopalveluiden käyttöä. Pitkäaikaistyöttömyyden riski on huomioitava etenkin kasvupalveluiden valmistelussa.

Raportissa ennakoidaan, että Uudenmaan kokonaisrahoituksessa ei tapahdu suuria muutoksia. Uusimaa saa lisärahoitusta kaksikielisten ja vieraskielisten palveluiden järjestämiseen. Uudenmaan valmistelijat pitävät tärkeänä tutkimus- ja kehitysrahoituksen turvaamista.

> Lue ministeriön raportti (pdf)

Simuloinneilla harjoitellaan maakunnan talouden ohjaamista

Raportti on osa maakuntatalouden simulointiharjoitusta, jonka tavoitteena on valmistaa maakuntia ja valtiota uuden järjestelmän käyttöönottoon. Simulaatiot ovat maakuntien rahoitukseen ja kustannuskehitykseen liittyviä keskusteluja ja työpajoja. Niissä kokeillaan maakunnan ohjaamista ja talouteen liittyvien päätösten tekemistä.

Kaikki maakunnat ovat osallistuneet valtiovarainministeriön järjestämiin simulointeihin maaliskuun aikana. Syksyllä 2018 tehdään koetalousarvio, joka kattaa koko maakunnan toiminnan. Ensimmäiset varsinaiset neuvottelut maakuntataloudesta käydään tammi–helmikuussa 2019.

> Lue lisää maakuntatalouden simuloinnista (alueuudistus.fi)

 

Lisätietoja:

Timo Aronkytö, sote-muutosjohtaja
040 631 5011


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi