Uutiset


19.12.2018

Kunnat vahvasti mukana ruokapalvelujen valmistelussa – Suunnan näyttämistä myös muille tukipalveluille

Ruokapalvelujen työpaja 13.12.2018Uudenmaan kuntien ruokapalveluista vastaavat ammattilaiset ovat osallistuneet aktiivisesti maakunnan ruokapalvelujen suunnitteluun.  

Tukipalvelujen valmistelussa ruokapalvelut on otettu laajuutensa ja monipuolisuutensa vuoksi suunnittelun kärjeksi, josta saadaan hyviä käytäntöjä myös muiden maakunnan tukipalvelujen rakentamiseen.

Yhteistyö on ollut kaksisuuntaista: Maakuntavalmistelu on saanut käyttöönsä kuntien asiantuntijoiden näkökulmia. Kunnat puolestaan voivat käyttää valmistelussa nousseita ajatuksia omien suunnitelmiensa ja yhteistyömalliensa tienviittoina – maakuntauudistuksen etenemisestä riippumatta.

Oman lisänsä tuo vielä erityisvastuualue, jonka kautta yhteistyö voi laajentua myös Uudenmaan naapurimaakuntiin.

– Erityisvastuualueella on pohdittu välinehuollon järjestämistä ja sitä, mistä keskuksista palvelua kannattaa tuottaa esimerkiksi suun terveydenhuollolle, tukipalvelujen valmistelusta vastaava Tuula Karhumäki konkretisoi.

Keskeistä on, että maakunnalla on osaamista tilaamisessa, kilpailuttamisessa ja valvonnassa. Järjestämisen ja tuottamisen erottamisen hyötyjä nähtiin myös ruokapalvelujen saralla, jotta roolit ovat selkeästi erillään toisistaan.

Ruokapalvelujen työpajan aiheina valmistustavat ja ostopalvelujen käyttö

Ruokapalvelujen valmistelussa mukana olleet asiantuntijat ovat jo aiemmin nostaneet esimerkiksi keittiöverkoston kehittämisen tärkeäksi teemaksi. Keittiöiden lisäksi logistiikan toimivuus korostuu, jos kuljetusmatkat pitenevät ja kylmänä kuljetettavien ruokien määrä kasvaa. Ammattitaitoisen henkilöstön saatavuuteen pitää kiinnittää myös huomiota.

Torstaina 13. joulukuuta järjestetyssä työpajassa mietittiin parhaita malleja maakunnan ruokapalvelujen valmistustavoille ja ostopalvelujen käytölle. Työpajassa kuntien asiantuntijoita pyydettiin astumaan maakuntavalmistelijoiden saappaisiin. Heidän piti pohtia niin asiakkaan tarvetta, ruokapalvelutyöntekijöiden päivittäistä työtä kuin toiminnan tehokkuutta maakunnan kannalta.

Edellisen työpajan antina huomattiin, että kunnissa on monenlaisia ruokapalvelujen valmistustapoja. Erilaisille valmistelutavoille on usein perustellut syyt, sillä asiakkaiden tarpeet ja mieltymykset vaihtelevat. Harjoituksessa mietittiin, mikä olisi paras valmistustapa kunkin asiakasryhmän kohdalla.

Työpajassa hahmoteltiin myös sitä, mitä ruokapalveluita maakunta voisi tuottaa itse ja mitä se hankkisi ostopalveluina. Asiantuntijat näkivät, että akuutin sairaalan, erityissairaanhoidon ja erityisryhmien asiakkaille kannattaa tuottaa ruokapalvelut itse. Sen sijaan esimerkiksi kahvila-asiakkaat, kotiateriat ja tilaustarjoilut voitaisiin hankkia ostopalveluina.

Monen asiakasryhmän kohdalla voitaisiin käyttää tilanteen mukaan kumpaakin vaihtoehtoa. Lisäksi huomattiin, että nykyään kauppojen kotiinkuljetuspalvelut tuovat oman vaihtoehtonsa kotona tapahtuvaan ruokailuun.

Maakunnan mahdollisuutena nähtiin myös digiloikan ottaminen. Yhtenäiset hinnoittelumallit toisivat vertailukelpoisuutta ja todellisia kuluja näkyville. Erikoistuminen tiettyihin asiakasryhmiin koettiin myös etuna.

» Lisää aiheesta: Tukipalvelujen rakenteet ja toimintamallit hahmottumassa

Lisätietoja: 

Tuula Karhumäki
Valmistelija, tukipalvelut
tuula.karhumaki@uusimaa2019.fi
040 530 8339

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi