Näkökulmia valmistelutyön etenemisestä

julkaisuMuutosblogi tarjoaa muutosjohtajien sekä muiden Uudenmaan valmistelutyöhön osallistuvien päivänpolttavia pohdintoja.

Tervetuloa seuraamaan ja kommentoimaan!21.9.2017

BLOGI | Maakunta ei ole vain aikuisten – Maakunnalliset nuorisovaltuustot tuovat maakunnan lähelle nuoria

Jim Koskinen

Nuoret. Kuva Tuula PalasteOlemme hyvillä mielin aloittaneet kehittämään ja rakentamaan maakunnallisia nuorisovaltuustoja (manu) ohjausryhmämme kanssa, ja odotamme innolla perustamiskokousta!

Lokakuussa pidetään Helsingissä aloitustapaaminen, jonne tulee edustus kaiken kaikkiaan 26 eri Uudenmaan kunnasta ja kaupungista ideoimaan manujen toimintaa.

On erittäin kiehtovaa nähdä, miten eri nuorisovaltuutetut ajattelevat Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton koordinoimasta maakunnallisten nuorisovaltuustojen perustamis- ja kehittämishankkeesta. Aloitustapaaminen on yksi tärkeimmistä askelista kohti maakunnallista nuorisovaltuustoa, koska me emme voi tehdä tätä ilman muita nuoria.

Koska olemme luomassa jotain aivan uutta, niin on tärkeää, että saamme jokaisen kunnan edustuksen kokoukseen. Manussa on haasteensa, mutta ne selvitetään nuorten ideoilla ja taidolla. On tärkeää huomata puitteet ja haasteet ajoissa, sillä niitä on paljon haastavampaa korjata myöhemmin.

Mahdollisuudet ovat rajattomat tällä hetkellä. Tämä on nuorille iso juttu! Missään muualla maailmassa tuskin on nuorilla tällaista mahdollisuutta.

Mainitsmme, että manu tuo mukanaan uusia haasteita. Onneksi niitä on kuitenkin vain vähän: ensimmäinen haaste on saada nuoret kiinnostumaan manusta. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että kiinnostus maakuntauudistusta ja nuorten uutta vaikutuskanavaa kohtaan on suurta!

Manu myös yhdistää nuoria ja päättäjiä. Esimerkiksi Uudellamaalla on yhteensä 26 kuntaa ja kaupunkia: jokaisessa toimii nuorisovaltuusto, tai jokin vastaava elin. Täten manu yhdistää nuoria ympäri Uuttamaata.

Manun kautta nuoret pääsevät myös työskentelemään kaupunkien ja kuntien virkamiesten ja valtuutettujen kanssa. Se mahdollistaa keskusteluyhteyden maakunnan päättäjien kanssa, mikä on todella tärkeää.

Manussa nuoret pääsevät tosiaan vaikuttamaan melkein mihin tahansa, oli ajettava asia sitten uusi nuorisotila tai ilmainen julkinen liikenne.

HeittomerkkiMaakunta koostuu sen asukkaista vauvasta vaariin.


On tärkeää, että nuoret saavat mahdollisuuden tulla kuulluksi. Maakunta ei ole vain aikuisten koti. Jos aikuiset päättävät kaikista asioista, ei maakunta olisi tasavertainen. Maakunta koostuu kaikista sen asukkaista, aina vauvasta vaariin.

Perustamiskokouksen jälkeen meillä kaikilla on parempi kuva Manun tulevaisuudesta: kun olemme kuulleet kaikkia nuorisovaltuutettuja ja luoneet ensimmäisen toimintasuunnitelman, niin tulevaisuus näyttää varmasti selkeämmältä.

Odotuksemme maakunnallisista nuorisovaltuustoista ovat suuret. Nuorille on annettu aivan mahtava mahdollisuus vaikuttaa. Nyt meidän on vain tartuttava siihen. Tule mukaan rakentamaan Uudenmaan Maakunnallista nuorisovaltuustoa: voimme luoda jotain aivan ainutlaatuista tänään!


Jim Koskinen

Kirjoittaja on Maakunnallisten nuorisovaltuustojen perustamis- ja kehittämishankkeen nuorten ohjausryhmän ja Helsingissä toimivan Ruudin ydinryhmän jäsen.Uusimaa on yksi kolmesta pilottimaakunnasta, jossa maakunnalliset nuorisovaltuustot perustetaan jo vuoden 2017 aikana. Hankkeesta vastaa Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry. Uudenmaan maakunnallisen nuorisovaltuuston aloitustapaaminen järjestetään 4.10.2017.

> Lue lisää Maakunnallisten nuorisovaltuustojen perustamis- ja kehittämishankkeesta Nuva ry:n sivuilta.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi