Näkökulmia valmistelutyön etenemisestä

julkaisuMuutosblogi tarjoaa muutosjohtajien sekä muiden Uudenmaan valmistelutyöhön osallistuvien päivänpolttavia pohdintoja.

Tervetuloa seuraamaan ja kommentoimaan!9.10.2018

BLOGI | Uudenmaan sote-liikelaitos rakentuu vaiheittain tavoitetilaan

Mira Uunimäki, Kati Liukko & Jaana Vilpas

valmisteluUudenmaan sote-liikelaitoshankkeessa on kesästä lähtien valmisteltu Suomen suurimman sote-organisaation toimintamallia. Ei ole ollut yksinkertaista rakentaa yli 20 erilaisen nykysoteorganisaation yhteenliittymästä yhtä jättiläistä, jonka pitää kyetä toimimaan turvallisesti ja laadukkaasti myös muutoksen hetkessä.

Olisi hienoa saada asiantuntijana yhdessä asiakkaan kanssa luoda tyhjältä pöydältä se kaikkein paras ratkaisu laadukkaaseen toimintaan, mutta meidän on oltava realisteja. Kokonaisuus on valtava. Olemme lähteneet liikkeelle kuntien ja kuntayhtymien erilaisista organisaatioista ja eri lähtökohdista kohti maakunnan sote-liikelaitosta. Sote-liikelaitoksen tarkoitus on tulevaisuudessa hoitaa ja tarjota palveluja maakunnan asukkaalle järjestäjän osoittaman palvelustrategian ja -lupauksen mukaisesti.

Maakunnan sote-liikelaitos rakentuu vaiheittain tavoitetilaan, jota vasta visioimme. Alustava toimintamalli ohjaa hankevalmistelua liikelaitoksen organisoitumisesta ja valmistautumisesta kohti yhteistä toimintaa. Todellisen toimintamallin ja organisaation päättävät myöhemmin vaaleilla valitut maakuntapäättäjät. Visiossa maakunnan sote-liikelaitos on asiakaskeskeinen, laadukas ja toimiva työympäristö, jossa tiimit hoitavat asiakkaan ja potilaan palvelutarpeen mukaiset asiat sujuvasti ja asiakaslähtöisesti. Se miten visio rakentuu todellisuudeksi, on meidän kaikkien jatkuvana työtehtävänä matkalla tulevaan maakuntaan.

Nyt tehty luonnos toimintamallista kuvaa sote-liikelaitoksessa toimivat alueelliset yksiköt ja keskitetysti johdetut palvelut. Mallinnus ohjaa tekemistä jatkossa asiakkaan tarpeen mukaisesti ja matriisimaisesti, sitten kun toiminnat ovat yhteisen maakunnan liikelaitoksen johdon alla. Kyseessä on tavoitetila ja vaiheistus, se ei ole vielä organisaatiokuvaus eikä johtamismalli. Näitä ryhdytään työstämään sitten seuraavaksi yhteistyössä konsernin, HR:n ja, talouden ja ICT:n parissa työskentelevien ihmisten kanssa.

> Tutustu tarkemmin sote-liikelaitoksen toimintamallin alustavaan kuvaukseen


Mira Uunimäki
hankejohtaja, sote-liikelaitos
mira.uunimaki@uusimaa2019.fi

Kati Liukko
hankejohtaja, sote-liikelaitos
kati.liukko@uusimaa2019.fi

Jaana Vilpas
hankejohtaja, sote-liikelaitos

Palaa otsikoihin | 1 Kommentti | Kommentoi