Näkökulmia valmistelutyön etenemisestä

julkaisuMuutosblogi tarjoaa muutosjohtajien sekä muiden Uudenmaan valmistelutyöhön osallistuvien päivänpolttavia pohdintoja.

Tervetuloa seuraamaan ja kommentoimaan!23.10.2018

BLOGI | Uudenmaan hankintatoimi onnistuu suurella sydämellä ja nopealla uudistumisella

Suvituulia Taponen & Hannu-Pekka Polttila

stones-2165698_1280

Matkallaan kohti uutta maakuntaa hankintatoimi ei pärjää ainoastaan kovalla kilpailuttamis- ja prosessiosaamisella, kun se hyödyntää toiminnassaan markkinoita.

Hankintatoimi tarvitsee strategista otetta määrittämään, mikä on paras tuotantotapa kullekin palvelulle markkinatilanne huomioiden ja miten palveluiden vaikuttavuutta parannetaan pitkällä tähtäimellä. 

Uudistuksen myötä maakunnan hartiat levenevät, mutta ison toimijan pitäisi ennen kaikkea luoda suurempi sydän ja kyvykkyys uudistua nopeasti. Hankintatoimessa tämä tarkoittaa rohkeaa uudistumista kohti analytiikan hyödyntämistä, syvää markkinantuntemusta ja palvelumuotoiluosaamista.  

Uudellamaalla markkinoiden hyödyntämiselle on laajat mahdollisuudet. Alueen kunnat hyödyntävätkin näitä mahdollisuuksia melko laajasti. Ostettavien palveluiden määrät ja sisällöt vaihtelevat kuitenkin kunnittain.

Maakuntauudistuksessa kunnilta maakunnille siirtyy noin 20 miljardin euron edestä budjettirahaa. Hankintasopimuksia Uudenmaan maakunnalle siirtyy arviolta 20 000. Maakunnan hankintatoimen tehtäväkenttä on siis laaja ja vastuullinen.

Strategiasta löytyy muutoksen ydin

Järjestäjän palvelustrategian muodostamisen yhteydessä tulee arvioitavaksi, kuinka laaja markkinoiden hyödyntäminen on tarkoituksenmukaista ja tulisiko joidenkin palveluiden osalta lisätä julkista tuotantoa. Nämä palveluiden tuotantotapojen systemaattiset harkinnat ovat strategisen hankinnan ytimessä. 

Vaikka sote-uudistuksessa ei tavoitella kerralla kaiken kuntoon laittamista, siintää horisontissa monta muutosta. Tuottavuus, vaikuttavuus, integraatio, valinnanvapaus; muutoksessa on monta isoa kokonaisuutta.

Nykyisiä  toimijoita yhdistämällä saavutetaan automaattisesti ainoastaan (harvemmin asuttujen alueiden) suurempi kantokyky, mutta kaikki muu hyvä on seurausta tehdystä kovasta työstä. Sen aika on nyt maakunnan valmisteluvaiheessa.

Suvituulia Taponen
Hankejohtaja, palveluintegraatio ja tuottajien ohjaus
@taponensuvi
suvituulia.taponen@uusimaa2019.fi

Hannu-Pekka Polttila
Valmistelija, sote-järjestäminen
hannu-pekka.polttila@uusimaa2019.fi

> Lue lisää: Palveluintegraatio ja tuottajien ohjaus

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Nimimerkki
Otsikko
Kommentti *
Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja