Näkökulmia valmistelutyön etenemisestä

julkaisuMuutosblogi tarjoaa muutosjohtajien sekä muiden Uudenmaan valmistelutyöhön osallistuvien päivänpolttavia pohdintoja.

Tervetuloa seuraamaan ja kommentoimaan!4.4.2018

BLOGI | Tiedolla johtaminen vahvistuu sote-uudistuksessa

Tiina Mäki

infopiste. Kuva Tuula PalasteSanomalehdet ja sosiaalinen media ovat pullollaan sote-uudistusta. Kaikilla tuntuu olevan mielipide asiasta. Valeuutisia, väärinkäsityksiä ja erilaisia tulkintoja sinkoilee meille kaikille tärkeästä asiasta. Valmistelussa korostuu kuitenkin tiedolla johtaminen, jonka perusteella uudistusta viedään eteenpäin.

Sekä järjestäjä että tuottajat tarvitsevat tietoa muun muassa toiminnan suunnittelua ja onnistumisten arviointia varten. Järjestäjän ja tuottajan erottaminen on yksi keskeinen suunniteltava muutos nykyjärjestelmään verrattuna.

Palveluntuottajien vertailu ja palvelujen vaikuttavuuden arviointi kehittyvät muutoksen myötä. Myös sote-järjestäjän onnistumista arvioidaan. Merkittävä muutos tapahtuu koko Suomessa yhtä aikaa. Tästä syystä myös valtakunnallisesti rakennetaan tiedolla johtamisen malleja ja toimintatapoja maakuntien yhteistyönä.

Sote-uudistuksen valmistelu pakottaa meidät pohtimaan nykyisiä palvelujamme sekä niiden toimivuutta ja vaikuttavuutta. Kunnat ja kuntayhtymät tekevät eri puolilla Suomea yhteistyötä parempien toimintamallien kehittämiseksi. Myös Uudellamaalla yhteistyö on käynnissä, vaikka lähdimme muita alueita myöhemmin liikkeelle maakuntauudistuksen valmistelussa. Hyvä esimerkki yhteistyöstä on valinnanvapauskokeilun hankehakemus: iso joukko julkisia sote-organisaatioita päätti uskaltaa hakea vaativaan pilotointiin! 

Uudellamaalla palvelujen vaikuttavuutta ja uusia toimintamalleja on kehitetty vuosia. Tätä kehitystyötä on jo hyödynnetty maakuntastrategiassa ja muussa valmistelussa. Esimerkiksi nelimaali (asiakaskokemus ja palvelujen saatavuus, tuottavuus, vaikuttavuus sekä henkilöstökokemus) ja osallisuuden eri muodot ovat jo hyvin mukana valmistelutyön sisällöissä. Tästä on hyvä jatkaa kohti suurta muutosta! 


Tiina MäkiTiina Mäki
Sote-järjestämisen koordinaatiojohtaja, sote-järjestämisen hankekori

Palaa otsikoihin | 1 Kommentti | Kommentoi