Näkökulmia valmistelutyön etenemisestä

julkaisuMuutosblogi tarjoaa muutosjohtajien sekä muiden Uudenmaan valmistelutyöhön osallistuvien päivänpolttavia pohdintoja.

Tervetuloa seuraamaan ja kommentoimaan!16.5.2018

BLOGI | Puheenvuoro pääkaupunkiseudun valtuustojen yhteiskokouksessa

Seija Muurinen

Nuija, kuva Kosti Keistinen

Pääkaupunkiseudun kuntien yhteisessä kaupunginvaltuustojen kokouksessa päätettiin lähettää kriittinen lausunto eduskunnalle maakunta-soteuudistuksesta. Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus on kuitenkin edelleen tarpeellinen väestörakenteen ja huoltosuhteen muutosten vuoksi – maakuntauudistus on toinen kysymys.

Pääkaupunkiseudun kuntien kaupunginvaltuustot Helsingistä, Espoosta, Vantaalta ja Kauniaisista järjestivät yhteisen kokouksen Vantaan valtuutettujen kutsumana 15.5. Kokouksen ainoa asia oli lausunto maakunta-soteuudistuksesta. Lausunnossa perusteltiin, miksi nykyinen maakuntavetoinen malli ei sovi pääkaupunkiseudulle. Kaupunginvaltuustojen puheenjohtajien ja poliittisten ryhmien edustajien lisäksi kuntien kaupunginvaltuutetuilla oli mahdollisuus pitää tilaisuudessa minuutin kestävä puheenvuoro. Valmistelin oman, lyhyen puheenvuoroni sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisen tarpeesta, mikä on viimeaikaisissa keskusteluissa tuntunut unohtuneen. Uudistuksia tarvitaan joka tapauksessa, vaikka maakunta-soteuudistus ei toteutuisikaan.

Minuutin puhe:

”Arvoisa puheenjohtaja, hyvät pääkaupunkiseudun valtuutetut.

Esityslistatekstissä otetaan yhteisesti ja perustellusti kielteinen kanta maakunta-soteuudistukseen tässä muodossa. Sosiaali- ja terveyspalvelujen nykymallilla emme voi kuitenkaan jatkaa ilman uudistamistoimia. Väestörakenteen muutos realisoituu vahvimmin 2020-luvulta lähtien aina 2040-luvulle saakka, jolloin esimerkiksi Uudenmaan yli 75-vuotias väestö kaksinkertaistuu. Tarvitaan rakenteiden uudistamista ja innovaatioita, erityisesti uudenlaisia tapoja toimia. Tarvitaan vahvaa strategista johtamista sekä valtaa, mutta myös vastuuta työyhteisöille asukkaiden kasvavien palvelutarpeiden täyttämisessä ja tuloksellisuuden lisäämisessä. Päämääränä riittävät palvelutarpeiden mukaan joustavat, kustannusvaikuttavat palvelut.”


Seija Muurinen,
maakuntavaltuuston varapuheenjohtaja
050-3316754


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi